Att ta steget och investera i solceller är inte det lättaste beslutet. Utöver valet av själva anläggningen så finns det en hel del annat att tänka på. Vi satt oss ner med Amar Ðelilović på Sunroof för att redan ut lite kring solcellsbidraget. Vad är det och man bör tänkta på om man funderar på att investera i en solcellsanläggning?Berätta lite om solcellsbidraget!
– Bidraget finns till av två anledningar. Att skapa intresse för solceller bland allmänheten och att jämna ut prisnivåerna. Nu ligger priserna på en nivå där de allra flesta inte behöver bidraget för att få en bra investering. Och majoriteten av oss tycker att solceller är positivt.

Du säger att de allra flesta inte behöver bidrag. Hur menar du då?
– Ett integrerat tak är den enda investeringen i solceller som get så pass bra avkastning som vi ser hos kunderna, d.v.s. ca 8 % även utan bidrag. Vanliga solceller som ligger utanpå taket är mycket mer beroende av bidraget.

Varför?
– Jo för att ett soltak tillför mervärde till huset – det ger ett nytt tak som håller i minst 30 år. Det ser mycket bättre ut. Det gör stora miljöbesparingar eftersom mindre material går åt för att bygga taket. Man räknar hem det på fler än ett sätt.

Så vad är sant och vad är falskt kring nyheterna om bidraget?
– Jag har genom branschen insikt i vad som händer på regeringsnivå. Politikerna har börjat prata ihop sig och det kommer med största sannolikhet att landa i 15% bidrag med dubbelt så mycket pengar i potten.

Ditt råd till de som funderar på att investera?
– Sök bidraget för att kunna få det utbetalt under nästa år! Och installera redan i vår för att ta vara på den sköna soltimmarna som är på väg. Känns det rätt så är bidraget inget hinder utan en ren bonus. Med höjda elpriser på väg kommer ändå de pengarna att tas igen när ni kan producera billig el på taket.


Amar Ðelilović, Projektledare

vCard: Amar Ðelilović